Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Girls just wanna have SUN ! Part 2 Skiathos Travel Guide
 Прочети на Български      Διαβάστε στα Ελληνικά


Лятото е за почивка. Лятото обаче е и за приключения в женска компания. За това с приятелките ми към Май решихме, че можем да предприемем едно кратко пътуване до някой от многобройните острови на Гърция. Остров Скиатос се оказа нашия избор. Той е част от островната група на Спорадите. През юли заминахме за няколко дни, за да се насладим на прекрасните море, пясък и слънце.  

Ако ви е интересно повече за историята на острова може да посетите официалната му страница ТУК .

Как да стигнете ?

Ние тръгнахме от Солун с автобус, който ни остави на пристанището в село Глифа . От там продължихме с кораб до самия остров. 
Други варианти са с кола (или автобус, мотор ) до пристанището на град Волос и от там с кораб или пък от Солун с кораб направо до острова.
Има и възможност да се стигне и със самолет.

Пътните такси :

Пътните такси до пристанището са 7 !!! на брой . Ако идвате с кола от България ще са ви 8.

На влизане от Кулата - Промахон таксата за леки автомобили е 2,40. От Солун до Волос за леки автомобили е 12,60.
Плюс още към 2 евро до Глифа. 
Цени за основните пътни артерии в страната може да проверите Тук

Рент а Кар ( Мото ) :

По принцип туристите не ходят с коли на Скиатос. Цените за автомобили на фериботите са доста солени. За това значително по - изгодно е да си наемете превозно средство, което да използвате на място. Те са широко разпространени и са на по - поносими цени. Освен кола могат да се наемат мотори, АТВ-та, колелета... Естествено има и лодки, но за тях ще стане дума по надолу.


Къде бихте могли да отседнете ?

Ние избрахме Pineapple, който тази година заработва за пръв път. Не предлага някакъв лукс, но не ни и лисваше нищо. Тоест ако искате басейн или бар, не се предлагат. Въпреки това за разположението му бих му дала 10 - а ! Намира се на края на централната улица "Ал. Пападиамандис ", на главния град и в същото време е далеч от шума на туристите в центъра. Иначе е близо до повечето неща, като магазини, заведения, както и до пристанището и плажа "Мегали Амос". Бонус на близо има лекарски кабинет за всеки случай, супермаркет и спирка за автобуси и таксита за придвижване из острова ако не си наемете превозно средство или пък не сте с ваше такова. Иначе Pineapple разполага с бърз Интернет, климатик, балкон и хладилник. 
През периода, който ние отседнахме имаше групи приятели, както бяхме и ние.

Ако обаче прецените,че това не е подходящото място за отсядане, може да проверите в Booking.com, където със сигурност ще си харесате нещо. 

По въпроса с къмпинзите не знам как стоят нещата, но предполагам, че има поне един къмпинг.Къде бихте могли да се храните  ?


  • Ariston Bakery  за закуска или дори за цял ден ако искате просто да "щипнете" нещо малко. Самото Аристон е пекарна и сладкарница, като се предлагат доста широк избор от закуски (кроасани, баници - местно производство, малки пици и т.н.), но и торти, пасти, кремове и сладоледи.  


  • Nikos Taverna е типична гръцка таверна намираща се на централната улица. Обслужващия персонал е отзивчив. Самият ресторант като декор не представлява нещо забележително. Гиросите, дали малък или пък на порция, си заслужават, но честно казано салатата ( в случая Джаджики ) ме разочарова.
  • Chrisi Gonia е пък традиционно гирадико. Тук се предлагат гироси естествено :) Това беше и първия ни избор за нещо на набързо.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
  • Mam Souvlaki от където се запасихме с деливери за да си хапнем при нас .

  • Fregio е верига от джелатерии. Има ги и на остров Скиатос. Предлагат ВСЯКАКЪВ сладолед. Избора е просто замайващ. Е поне в първите секунди. Във всеки случаи си е трудно да се избере какъв точно да бъде сладоледа , не само по вид, но и от към количество. Истинско предизвикателство, на което аз се нахвърлих леко неподготвена... :)))

  • Jasmine (Maksilares) е кафе/бар. Декорът и обстановката са супер. Напълно очарователни. Самото заведение обаче ме разочарова с това , че е само до определен час кафе и до определен час бар. Тоест след 19 не предлагат дори бира, защото я броят за лек алкохол, а за кафе или сок нещата стават сложни. От обслужването също имаше какво да се желае.


Нощни Клубове :

Скиатос предлага богат и разнообразен, нощен живот. Като имате на предвид,че по улиците на централния град има повече движение в 4 сутринта от колкото в 16 на обяд, поне през летния сезон. Има редица заведения, всяко от който се опитва да привлече повече туристи. Ние лично избрахме PURE .

BBC Club Skiathos
е друг бар , който може да посетите. Намира се точно до PURE.


Плажовете :

Както може би знаете Гърция разполага с едни от най- хубавите плажове в света. Плажовете на Скиатос не са изключение. Ние посетихме два от тях по няколко пъти, за краткия период от 4 дни. Обаче ако сте за по дълго може спокойно да по обиколите . Сигурна съм, че ще е трудно да си отличите фаворит. И това мнение дори само от двата посетени плажа :)
Плажовете, избрани и посетени от нас са : 

  • "Мегали Амос" - най близкия до основния град и
  • "Кукунариес" - който се води за най- известния на острова.

Пясъкът е много фин. Водата е чиста и къпането до късно не е проблем, особено лятото. Има и плажове, до които може да се сетигне само по вода с корабче. Тези опоменати по горе са достъпни и с автобус или друго наземно превозно средство, но ако все пак желаете има вероятност да се качите и на корабче.Музей / Забележителности :

Островът е свързан с известния гръцки писател Александрос Пападиамандис. За това и главната улица носи неговото име, както беше вече споменато . На тази улица се намира къщата / музей на писателя. Ние отидохме, когато беше затворена, така че не бих могла да дам компетентно мнение, дали си заслужава.


Местен Транспорт : 

От главния град тръгва през половин час автобус. С него могат да бъдат достигнати всички плажове на Скиатос. През по голямата част за съжаление е претъпкан - буквално ! (нещо като 280 ). Билети се купуват от контрольора и цената варира (разликите са малки ) в зависимост от дестинацията. За една посока, до най-далечния плаж на човек е 2 евро. 
Друг вариант са такситата, като за там не мога да дам мнение.
Трети много предпочитан начин да се стигне до плажовете е с корабче. На този вариант се канихме няколко дни като накрая не се възползвахме. Там има различни оферти, които може да разберете на самия остров.Сувенири / Магазини :

Магазинчета има в изобилие. Особено такива за сувенири ( очаквано :) ). Бих препоръчала един магазин за био и местни продукти от един от магазините по "Ал. Пападиамандис". Той е лесен за разпознаване и е доста голям. Мед, сладко в буркан , но и продукти за красота могат да бъдат открити там.


Цени :

Цените са обикновени за туристическо място, тоест съвсем поносими.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου