Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

In the spotlight... Anthi Naoumi
Γνώρισα την Ανθή ,στην φωτογραφική ομάδα Κιλκίς ! Αυτό που μου έκανε μεγαλητερη  εντύπωση πάνω της είναι το ωραίο της χαμόγελο καθώς και ο τρόπος ντυσίματος  της  :) Επίσης είναι και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, της αρέσουν τα ταξίδια και τα γλυκά. Μαζί με την Ανθή συζητήσαμε για την διατροφή ,την μόδα και κάτι ακόμα...

Κριστίνα 

Μπορείτε να την βρείτε εδώ για περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική σας
διατροφή :

21ης Ιουνίου 83

Πλατεία Ειρήνης Κιλκίς

23410 79240


1. Ποια είναι η Ανθή Ναούμη (αν θες πες και επάγγελμα, χόμπι ,κτλ)?

Ως προς την επαγγελματική ιδιότητα είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακό στη «Διατροφή & Άσκηση», δηλαδή διατροφή Αθλητών και Αθλουμένων.
Σπούδασα, έζησα κι εργάστηκα στην Αθήνα για περίπου 10 χρόνια, και πλέον επέστρεψα στο Κιλκίς για τους ανθρώπινους ρυθμούς ζωής που προσφέρει! Και ξαφνικά βρέθηκα με πολλές - πολλές περισσευούμενες ώρες στη διάθεσή μου, κι έτσι ξεκίνησα να καταπιάνομαι με δραστηριότητες που με γεμίζουν, όπως το τάγκο , η μουσική, η κιθάρα, η φωτογραφία!


2. Πώς και γιατί επέλεξες να γίνεις διαιτολόγος ? 

Όταν ήρθε η ώρα να κάνω το μηχανογραφικό μου, ήξερα μόνο ότι ήθελα να σπουδάσω κάτι που να συνδυάζει τις επιστήμες που με «ιντριγκάρουν»! δηλαδή τα μαθηματικά, τη χημεία και τη βιολογία. Με σχολική ορολογία, μαθήματα του 3ου πεδίου. Είχα επίσης την ανάγκη να μπορώ μέσα από τη δουλειά μου να έχω σαν επίκεντρο τον άνθρωπο, την υγεία του και ήξερα ότι δεν ήθελα να γίνω γιατρός! Οπότε άτομο του οικογενειακού μου περιβάλλοντος ανέφερε τη διαιτολογία, και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα! Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν κι η μόνη σχολή εκτός Θεσσαλονίκης που δήλωσα.

3. Ποιο είναι το πιο συχνό πρόβλημα σε σχέση με την διατροφή?

Δε θα ήθελα να αναφερθώ σε πρόβλημα, θα ήθελα να αναφέρω μια πρόκληση’ οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλά-πολλά μηνύματα και πληροφορίες γύρω από τη διατροφή. Κάποιες από τις πληροφορίες αυτές ισχύουν, κάποιες ισχύουν υπό προϋποθέσεις και για κάποιες δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τις υποστηρίζουν. Αυτή είναι μια βασική πρόκληση.
Μια ακόμη είναι οι προσδοκίες με τις οποίες έρχεται κανείς’ προσδοκίες σε σχέση με το βάρος, σε σχέση με την προσέγγιση για τον τρόπο βελτίωσης της διατροφής, σε σχέση με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συναντήσεων.

4. Ποιο είναι καλύτερο - το να τρώμε πολύ αλλά δυο φορές την ημέρα η το να τρώμε πολλές φορές αλλά σε ελάχιστες ποσότητες ?

Θα έλεγα ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, για το λόγο αυτό δεν υπάρχει το ίδιο καλό για όλους. Αυτό που μας δείχνει η επιστημονική βιβλιογραφία είναι ότι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι βοηθητικό το να έχουν τουλάχιστον 3 και ως 6 γεύματα στην ημέρα τους. Οι ποσότητες καθορίζονται ανάλογα και πάλι με τον άνθρωπο’ το φύλο, την ηλικία, τη σωματική διάπλαση, την κίνηση.

5. Δίαιτα ή Αθλητισμός*? 

Και τα δύο, ανάλογα με το στόχο! Η ποιοτική διατ
ροφή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους περισσότερους ανθρώπους. Η κίνηση (ή όπως είναι ο επιστημονικός όρος Φυσική Δραστηριότητα), είναι μια ακόμη παράμετρος που συμβάλλει καθοριστικά στην καλή ζωή!
* Ο αθλητισμός ειδικότερα, εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η διάκριση σε συγκεκριμένο άθλημα σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

6. Μια μέρα, τι θα μάθαινες στα παιδιά σου σε σχέση με την διατροφή?

Να απολαμβάνουν το φαγητό τους (χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις)
Ότι το φαγητό είναι απόλαυση΄ αλλά όχι η μοναδική της ζωής

7. Τι σε κάνει να χαμογελάς ?

Από πού να ξεκινήσω!!! Ένα πετυχημένο αστείο, μια τραγελαφική κατάσταση, ένα κομπλιμέντο, ένα καλό νέο, οι εγκυμονούσες που έχουν γεμίσει την πόλη μας αυτή την περίοδο, ένα τοπίο που κάτι «έχει να μου πει», οι φίλοι μου, η καλή παρέα, ένα αγαπημένο τραγούδι, μια θανατηφόρα αγγλοσαξονική ατάκα, …

8. Πως είναι να ζεις σε οικογένεια με δύο γιατρούς ?

Έχει το ενδιαφέρον του! Είναι πολύ μεγάλη εμπειρία να έχει κανείς ακούσματα που έχουν τον άνθρωπο, την υγεία του, την ποιότητα της ζωής του στο επίκεντρο. Πιστεύω ότι ήταν κάτι που με επηρέασε σε σημαντικό βαθμό, παρότι δεν αποτέλεσε επιθυμία μου να ακολουθήσω τους στόχους αυτούς μέσω της ιατρικής.

9. Πότε εμφανίστηκε η αγάπη σου για τη φωτογραφία? 

Είναι δύσκολο να το προσδιορίσω! Από τις πρώτες μου αναμνήσεις πάντως είναι ο πατέρας μου με μια φωτογραφική ανά χείρας! Κατά καιρούς μου είχε εξηγήσει τεχνικές, ρυθμίσεις, γωνίες λήψεις και τόσα άλλα! Σιγά – σιγά μυήθηκα!
Με έναν τρόπο πάντως, είχα σχεδόν πάντα στο περιβάλλον μου (οικογενειακό και φιλικό) άτομα που να πειραματίζονται με τη φωτογραφία.
Την πρώτη μου μηχανή μού τη χάρισαν στα γενέθλιά μου όταν ήμουν 6η δημοτικού αν θυμάμαι σωστά! Ήταν φυσικά με φιλμ και μάλιστα από αυτές που είχαν ροδελίτσα για να περάσει το φιλμ από τη μια στάση στην επόμενη. Έχω την εικόνα από τις πρώτες μου φωτογραφίες’ ήταν ένα λιμανάκι στη Θεσσαλονίκη και είχα ξετρελαθεί με τους αντικατοπτρισμούς στη θάλασσα!! Με τη φωτογραφία καταπιάστηκα περισσότερο από εκπαιδευτικής άποψης από το Δεκέμβριο του 2012, οπότε και ξεκίνησα τα μαθήματα στο τμήμα του Δήμου Κιλκίς με τον Θανάση Τσιτάκη.

10. Αποτυπώνεται η οικονομική κρίση στη μόδα? 

Νομίζω πως ναι. Από τις πασαρέλες των μεγάλων σχεδιαστών ως τα καταστήματα. Τόσο στα ρούχα, όσο και στα παπούτσια και τα αξεσουάρ. Έχουν απλοποιηθεί πολύ τα σχέδια, έχουν αλλάξει τα υλικά, έχει αλλάξει η ποιότητα. Πολύ «αναλώσιμα» αντικείμενα μόδας είχαμε και έχουμε. Ποιοτικότερα προϊόντα, που υπήρχαν μέχρι πριν από 5-7 χρόνια για κάποια πιο διαχρονικά κομμάτια, πλέον είναι δυσεύρετα και πολύ – πολύ υψηλού κόστους.
Αποτυπώνεται και στον τρόπο ντυσίματος, ανεξάρτητα από το ίδιο το ρούχο. Ειδικά πριν 1-2 χρόνια, που ήμουν ακόμη στην Αθήνα, σχεδόν όλοι ήταν ντυμένοι με τον ίδιο τρόπο: μαύρα, σκούρα γκρι κι εξαιρετικά απλά ρούχα’ κάτι που νομίζω ότι αποτύπωνε τη γενική ψυχολογία του σοκ και της πίεσης, αλλά θεωρώ ότι την ενίσχυε επιπλέον, ανατροφοδοτώντας τελικά αυτό τον κύκλο της κακής ψυχολογίας.
Το καλό από την άλλη είναι ότι ζούμε στην Ελλάδα, κι ό,τι κι αν γίνει πάντα θα έχουμε τον ήλιο, θα εισπνέουμε όμορφες μυρωδιές την άνοιξη και με έναν τρόπο ξαναβρίσκεται κάποιου βαθμού κέφι με αποτέλεσμα τελικά με το πέρασμα στην άνοιξη και το καλοκαίρι να βελτιώνεται η ψυχολογία και τελικά κι οι ενδυματολογικές επιλογές. Και λόγω και των περιορισμένων οικονομικών, είναι μια ευκαιρία για περισσότερους πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς με την «πρώτη ύλη» που υπάρχει στη ντουλάπα! Ένα φουλάρι, μια καρφίτσα μπορούν να αναδειχθούν σε μικρούς θησαυρούς!!!

11. Λένε πως ότι είναι τώρα στην μόδα είναι κάτι καλά ξεχασμένο παλιό! Ποια τάση από τα παλιά θα ήθελες να ζήσουμε και ποια όχι?

Ω! τη ζούμε ήδη αυτή που μου αρέσει!!! Είναι η ρετρό!!! Κόκκινα κραγιόν, μπούκλες, ανεμελιά, αισθησιασμός και αθωότητα μαζί, ρομαντισμός, χαρά, θηλυκότητα, και τόσα άλλα…!
Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια εποχή που δε θα ήθελα να ζήσουμε. Ούτως ή άλλως, υπάρχουν ευκαιρίες και αφορμές στις οποίες ο καθένας μας μπορεί να αναβιώσει όποια εποχή θέλει και του αρέσει. Επιπλέον, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει οι καιροί, οι νοοτροπίες και τελικά οι συμβολισμοί, μπορεί ο καθένας να κάνει την αναβίωση αυτή απενοχοποιημένα’ και τι εννοώ; ακόμη κι ο κορσές, κλασσικό σύμβολο καταπίεσης, τελικά σήμερα άλλαξε η κατασκευή του και μπορεί να αποτελέσει και πλέον επιλογή.Натиснете Διαβάστε περισσότερα »   за да прочетете интервюто превено на български :)
Запознах се с Анти във Фотографския курс на Килкис. Това, което ми  направи най-голямо впечатление в  нея е хубавата й усмивката и начина, по който се облича  :) Също така тя работи  като Диетолог, обича пътуванията и сладките.Заедно с нея обсъдихме  диетите, модата  и още нещо ...

Кристина 

За въпроси свързани  с личната ви диета може да я намерите тук :

21 юни, 83

Площат на мира  Килкис

23410 79240

Както и на : https://www.facebook.com/Anthi.Ismini.Naoumi.Diaitologiko.Grafeio


1.Коя е Анти Науми (ако искаш разкажи за професия, хоби и т.н.)?

Относно това, което работя: аз съм диетолог - хранителен консултант, с магистърска степен по "Хранене и спорт ", т.е. хранене за спортисти и въобще хора, които спортуват.
Следвах, живях  и работих  в Атина за около 10 години, и се завърнах  в Килкис, заради човешкия ритъм на живот, който предлага! И изведнъж се озовах с много - много свободни часове на мое разположение, така че се захващам с дейности, които ме изпълват:  като тангото музиката, китарата, фотографията!


2.Как и защо избра да станеш диетолог?Когато дойде време да си подам документите за кандидадстване в университета, знаех само, че искам да уча нещо, което съчетава науките, които ме "грабват"! т.е. математика, химия и биология. На училищен език - профил биология -химия. Имах също необходимоста да поставя чрез работата си човека  и неговото здраве. Знаех обаче, че  не искам да бъда лекар! Човек от семейна ми среда спомена  диетологията, и така започна всичко! Университета Харокопио в Атина бе и единственото училище извън Солун, което декларирах.


 3.Кой е най-често срещания проблем по отношение на храненето?


Не бих искала да говоря за проблем, бих предпочела да се позова на факта, че  повечето хора са изложени на много, много  информация по отношение на храненето. Част от нея е валидна, друга - при определени случаи, а понякога няма научни данни, които да я подкрепят. Това е ключово предизвикателство. Друго предизвикателство са очакванията, с които се сблъсква (диетолога ) -  очаквания по отношение на теглото, доближаването до начин за по-добро хранене, във връзка с оценяването на резултатността на посещенията.

4. Кое е по-добре - да се яде по много, но два пъти на ден или  честото  хранене,  в малки количества?

Бих казалa, че всеки човек е различен, следователно няма еднакво добро за всички ни. Това, което ни показва, научната литература е, че за повечето хора е полезно да имат
най-малко от  3 до  6 хранения на ден. Количествата се определят отново  в зависимост от  пол, възраст, физическо състояние, движение.


5. Диета или  спорт *?

И двете, в зависимост от целта! Качеството на храната има потенциал за подобряването и на качеството на живота на повечето хора. Движението (или както е научния  термин, физическата активност), е друг фактор, който решително допринася за добрия живот!
* Спорта по специално, облужва специфични цели, като напредването в определена активност на аматьорско или професионално ниво.


6. Един ден, на какво ще научиш децата си във връзка с храненето?

Да се наслаждават  на храната (без вина и задни мисли).
И това,че яденето е удоволствие, но не и единственото в  живота .


7. Какво те  кара да се усмихваш?

Откъде да започна!!! Една добра шега, една смешна ситуация, комплимент, добрите  новини, бременните жени, които са напълни града ни през този период, пейзаж, който "ми казва много", моите приятели, добрата компания, любима песен, един смъртоносен  англосаксонски израз ...


8. Как се чустваш в семейство с двама лекари?

Има си своята хубава страна! Това е едно страхотно преживяване - да се информираш за  човешкото здраве, качеството на живота  и всичко това да е в светлината на прожекторите. Мисля, че е нещото, което ми повлия много, въпреки, че не беше докрай желанието да го постигна чрез медицината.

9. Кога се появи  любовта ти към фотографията?

Трудно е да се определи!В най-ранните ми спомени баща ми е с фотоапарат в ръка! На моменти ми е обяснявал  техники, настройки, ъгли за  снимане  и още много! Лека по-лека  започнах да подражавам!
Средата, която ме обграждаше  (семейство и приятели), бяха хора, които експериментираха с фотографията.
Първата си камера получих за моят рожден ден, когато бях шести клас, ако помня правилно! Е разбира се беше с филм от тези с бутон за превъртане за  да прехвърли от една позиция в друга. Пазя спомена  от първите си снимки 'беше едно пристанище, в Солун и аз бях влюбена в отраженията в морето! С фотографията се захванах повече  образователно от декември 2012 г, когато започнах  курсове в общината в Килкис с Танаси  Цитаки.

10. Отразява ли се  икономическата криза върху модата?

Мисля, че да: от модните подиуми на големите дизайнерски къщи, до магазините. Както при дрехите, обувките така и в аксесоарите.Моделите са много опростени, материалите са се променили, променило се е и качеството. Много "консумативни" модни стоки имахме и имаме. Качествените продукти, които  съществуваха  до преди 5-7 години, за някои по-вечни дрехи, сега е трудно да се намерят, а ако се намират то е на много по висока цена. Отразява се и  в начина на обличане, независимо от самата дреха. Особено преди  1-2 години, когато все още бях в Атина, почти всички бяха облечени по един и същ начин: черно, тъмно сиво и с изключително семпли  дрехи, които мисля, са в резултат на общото чувство за шок и натоварване, захранвайки  в крайна сметка цикълът на лоша психология. Хубавото от  друга страна е, че живеем в Гърция, и каквото и да стане винаги ще има слънце, ще вдишваме всякакви  красиви аромати през пролетта  и така се постига до някаква степен доброто настроение в резултат на, което  с преминаването през пролетта и лятото подобряваме психологията си  и в крайна сметка и избора на дрехи . Поради ограничените финанси, това е възможност за повече експерименти и импровизация със "суровината", която съществува в гардероба ! Шал, брошка могат да се окажат малки съкровища!

11. Казват, че модерното е добре забравено старо! Коя  тенденция от миналото би искала  да преживееш  и коя не?

О! Изживяваме я вече тази, която ми харесва! Това е ретрото! Червено червило, къдрици, небрежност, чуственост и невинност заедно, романтика, радост, женственост, и много повече...! Не мисля, че има някой период, които не бих искала да преживеем отново. Както и да е, има възможности и поводи, където всеки може да възроди всяко време, което  иска и обича. Освен това, тъй като времената се промениха, нагласите и в крайна сметка символиката, всеки може да направи това възраждане без " вина".Какво искам да кажа? Дори корсета, класически символ на подтисничеството, най-накрая днес промени съчетанието си  и също може да бъде вече опция.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου